EM® BOKASHI 2kg – aktivator komposta

10,90 

EM BOKASHI je sodobna, kakovostna in učinkovita organska snov. Vsebuje Efektivne mikroorganizme EM®, primerne za regeneracijo zemlje in produkcijo visoko kakovostnega komposta. Mikroorganizmi, prisotni v produktu, so posebej izbrani za optimalno predelavo organske snovi v kompost.

EM (Effective Microorganisms) ali efektivni mikroorganizmi so izjemno učinkovito mikrobiološko sredstvo za kompostiranje organske mase preko fermentacije. EM preprečuje gnitne procese in omogoča učinkovit in hiter razkroj. Po zaključeni fermentaciji se organska masa lahko zakoplje v zemljo, kjer se kompostiranje zaključi samo. Tak postopek ohranja minerale, ki jih rastline lahko učinkovito črpajo, in s tem povečuje humozni del tal.

Prednosti Uporabe EM za Kompostiranje

 1. Preprečevanje gnitnih procesov: EM mikroorganizmi spodbujajo fermentacijo namesto gnitja, kar preprečuje neprijetne vonjave in tvorbo škodljivih snovi.
 2. Hitrejši razkroj: Učinkoviti mikroorganizmi EM pospešujejo razgradnjo organske snovi, kar skrajša čas kompostiranja.
 3. Ohranjanje mineralov: Fermentacija z EM ohranja minerale v kompostu, ki so kasneje na voljo rastlinam.
 4. Povečanje humoznega dela v tleh: EM kompost povečuje vsebnost humusa v tleh, kar izboljšuje strukturo tal in njihovo sposobnost zadrževanja vode ter hranil.

Postopek Kompostiranja z EM

 1. Priprava organske mase: Zberite organsko maso, kot so kuhinjski odpadki, vrtni odpadki in ostanki pridelkov, in jo narežite na manjše kose.
 2. Dodajanje EM: Enakomerno rastrosite EM BOKASHI po pripravljeni organski masi.
 3. Fermentacija: Organsko maso zložite v kompostni kup ali posodo, kjer bo potekala fermentacija. Po potrebi zalijete z vodo, da zagotovite zadostno vlažnost.
 4. Zaključek fermentacije: Po nekaj tednih fermentacije fermentirano maso zakopljite v zemljo. Tam se bo proces kompostiranja samodejno zaključil, pri čemer se humus in minerali sprostijo v tla. Ali pustite, da se kompostiranje zaključi do konca na samem kupu.

Z uporabo EM pri kompostiranju dosežemo kakovosten kompost, ki izboljšuje rodovitnost tal in prispeva k bolj zdravemu rastju rastlin. Fermentacija z učinkovitimi mikroorganizmi je trajnostna metoda, ki povečuje humozni del tal in zagotavlja rastlinam dostop do ključnih mineralov.

Načini kompostiranja z EM

Bokashi Fermentacija

Bokashi fermentacija je metoda predelave organskih odpadkov v bogat kompost s pomočjo efektivnih mikroorganizmov (EM). Ta metoda je hitra, enostavna in učinkovita, saj omogoča predelavo organske snovi v uporabno zemljo v samo enem mesecu. Tukaj je podroben opis postopka:

 1. Zbiranje organske snovi: Organske odpadke zbiramo v zrakotesnem kompostniku, ki deluje kot fermentacijska posoda.
 2. Dodajanje EM Bokashi: Pri vsakem vnosu organske snovi jo posujemo z EM Bokashi (mešanica efektivnih mikroorganizmov) in pretlačimo, da omejimo izpostavljenost kisiku.
 3. Fermentacija: Tako pripravljena zmes fermentira 14 dni v zrakotesni posodi. Med fermentacijo sproti odvajamo tekočino iz posode, ki jo lahko uporabimo kot gnojilo ali za čiščenje odtokov.
 4. Po končani fermentaciji:
  • Trdno snov zakopljemo neposredno v vrt, kjer bo po 14 dneh pripravljena kot kompost.
  • Alternativno jo stresemo na kompostni kup.
  • Tekočo snov lahko zlijemo na kompostni kup ali shranimo za uporabo kot tekoče gnojilo.

Bokashi Kompostiranje: Dva Meseca do Uporabnega Komposta

Bokashi kompostiranje je prav tako učinkovita metoda za predelavo organskih odpadkov. Proces traja dva meseca in vključuje naslednje korake:

 1. Priprava kupa: Organsko snov zmešamo z EM Bokashi.
 2. Vlažnost: Kup prilagodimo, da dosežemo približno 35% vlage.
 3. Prekrivanje kupa: Kup prekrijemo s folijo, da ohranimo vlažnost in zaščitimo pred zrakom.
 4. Čas fermentacije: Po dveh mesecih je kompost pripravljen za uporabo.

Klasično Kompostiranje z EM®: Tri Mesece do Kakovostnega Komposta

Klasično kompostiranje z dodanim EM® je tretja metoda za predelavo organskih odpadkov. Ta proces traja tri mesece in vključuje naslednje korake:

 1. Zbiranje organske snovi: Organsko snov zbiramo v klasičnem kompostniku.
 2. Dodajanje EM Bokashi: Na vsak nanos organske snovi posujemo z EM Bokashi.
 3. Čas kompostiranja: Kompostiranje traja tri mesece. Medtem lahko spodnje, že gotove plasti komposta sproti odstranjujemo.

Vsaka metoda kompostiranja z EM Bokashi ima svoje prednosti in različne čase priprave. Bokashi fermentacija je najhitrejša in omogoča predelavo organskega materiala v samo enem mesecu. Bokashi kompostiranje traja dva meseca, klasično kompostiranje z dodanim EM® pa tri mesece, a omogoča kontinuirano pridobivanje komposta. S temi metodami lahko učinkovito zmanjšate količino odpadkov in ustvarite bogat kompost za vaš vrt. Trajanje celotnega procesa lahko varira glede na dodano organsko maso. Material bogat s celulozo potrebuje več časa za celoten proces kompostiranja.

 

 


Gojenje zelenjave

EM BOKASHI deluje kot aktivator bioloških procesov in se odlično dopolnjuje z uporabo izdelka EM TERRA ACTIVE in EM PLANT FORTE.

Uporaba: 2 kg EM BOKASHI posujemo na površino 20 m2 in zmešamo z zemljo.

Priprava vrta

EM BOKASHI mešanico pustimo stati dva tedna v odprti vrečki ali na kupu, da se dvigne pH. Nato jo zmešamo z vlažno zemljo 1 kg / 100 kg vrtnarske podlage. Tako smo dobili odličen substrat za rože in zelenjavne sadike.


SESTAVA

Efektivni mikroorganizmi EM®,melasa, otrobi žitaric, voda.

Rok uporabe: najmanj 6 mesecev od datuma proizvodnje. Izdelek ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.

Shopping Cart
Scroll to Top